Kunstnergruppen SURREND

Kunstnergruppen SURREND består af plakatkunstner Jan Egesborg, journalist Pia Bertelsen samt den tyske tegner Johannes Töws. Kunstgruppen, som først så dagens lys i vinteren 2006 efter begravelsen af den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic, blev oprettet for at gøre grin med nogle af verdens magtfulde ledere. Surrend brugte i begyndelsen hovedsagligt det offentlige rum som udstillingsplads for deres kunstværker og happenings, som bestod af klistermærker med budskaber udfærdiget med ironiske twist.

I december 2006 indrykkede gruppen en annonce i en iransk avis med en fornærmende, men skjult tekst, der beskrev den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad med akronymet "SWINE" (SVIN). Senere er plakaterne blevet det foretrukne medie, og har vakt stor postyr både internationalt og herhjemme. Bl.a. har plakaten “Dusken er tilbage”, som viser Kongehusets medlemmer i seksuelle situationer.

I september 2008 vandt Surrend en retssag i Danmark, som de russiske myndigheder havde anlagt imod dem på grund af en hjemmeside gruppen havde lavet som en satire over Vladimir Putin. I
2013 udgav gruppen så den satiriske børnebog “Da tiden kom til Fanø”, som blev fulgt op af  “Mørket over Fanø” i 2014.

Kunstnergruppen SURREND - Dusken